Norma-nieuws 3 september 2024

- Op 11 juli 2024 overleed in het VITAZ ziekenhuis te Sint-Niklaas Fernand Bauters. Hij werd geboren te Huise op 6 maart 1938. Hij behaalde het diploma van regent Nederlands-Geschiedenis aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1959. Hij is oud-leraar van het Sint-Hendrikscollege te Deinze.

De afscheidsplechtigheid had plaats in de aula AVANTA van het funerarium Van den Abeele te Deinze op 20 juli 2024.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2024’

-0-

- Op 14 augustus 2024 overleed te Dendermonde Emiel Baert*. Hij werd geboren te Zele op 16 februari 1940. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1960. Hij is oud-onderwijzer van de Pius X-basisschool te Zele.

De afscheidsplechtigheid had plaats in de parochiekerk Sint-Ludgarus te Zele op 21 augustus 2014 om 11 uur.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2024’

-0-

- Op 16 augustus 2024 overleed te Sint-Niklaas Jan Burm, de broer van onderwijzer Hans Burm. Jan werd geboren te Sint-Niklaas op 17 november 1963.

*Hans Burm behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1987

-0-

- Op 25 augustus 2024 overleed te Waasmunster Wilfried Snick (tandarts), vader van Stephan en Eric Snick, oud-leerlingen van de Lagere Oefenschool en van Caroline. Wilfried Snick werd geboren te Lo op 7 september 1929.

De uitvaartplechtigheid had plaats op zaterdag 31 augustus 2024 om 11.30 uur
in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Waasmunster-Centrum.

-0-

- Afgelopen jaren heeft Philemon De Plecker* de provincie Limburg met de fiets meermaals doorkruist. Al die ervaringen heeft hij gebundeld in 11 uitgestippelde fietsroutes, naar zijn mening de mooiste.

Wil je deze fietsroutes ‘Limburg: fietsparadijs’ toegestuurd krijgen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

*Philemon De Plecker werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1965.

Lees meer over Philemon De Plecker op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

 -0-

- Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 in Sint-Niklaas staat Helmut Van Brande* op de 17e plaats op de kiezerslijst van PVDA.

*Helmut Van Brande is oud-leerling van de Lagere Oefenschool.

-0-

- Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 in Hamme-Moerzeke staat Thom Nelis* op de 12e plaats op de kiezerslijst van CD&V.

*Thom Nelis werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1995.

-0-

- In het kader van Open Monumentendag op 8 september 2024 speelt Jo Van Eetvelde* een concert op het orgel in de Onze-Lieve Vrouwkerk van Daknam om 14.30 u. Hij programmeert werken die de luisteraars hebben gekozen uit zijn overzichtlijst ‘Orgelmuziek na de noen 2024’. Deze lijst kun je raadplegen op de website ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2024’.

Stuur snel je favoriete muziekwerken uit de lijst door naar jo.je@van>-eetvelde.be.

*Jo Van Eetvelde behaalde in 1953 het diocesane kosterdiploma (diploma koster-organist).

Lees meer over Jo Van Eetvelde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 19 september 2024 komen de gediplomeerde onderwijzers van 1960 weer samen voor een reünie in Nieuwkerken-Waas. Van de 31 gediplomeerden zijn er nog 13 in leven.

-0-

- Van 13 tot 15 september 2024 heeft de derde editie van de kunstbeurs ‘Kunst om te koesteren’ van Rotary club Beveren plaats in het Kasteel en de parktuinen van Cortewalle. De expositie is open vrijdag van 14 tot 20 uur, zaterdag van 13 tot 20 uur en zondag van 11 tot 18 uur. Veertig Belgische topkunstenaars verlenen hun medewerking, waaronder Jan Stremes* en Hugo Kaïret*

*Jan Stremes is oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool (1973-1975) en van de middelbare afdeling (Menswetenschappen) van de Normaalschool (1975-1981).

Lees meer over Jan Stremes op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

*Hugo Kaïret is oud-leerling van de middelbare onderwijs in de Bisschoppelijke Normaalschool en van de regentenopleiding. Hij behaalde in 1972 het diploma van regent wiskunde-fysica-godsdienst.

Lees meer over Hugo Kaïret op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op zondag 6 oktober 2024 om 10.30 uur heeft in de Foyer van de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas, tijdens ‘Poëzie op Zondagmorgen, de presentatie plaats van ‘Polletanië’, de verzamelde gedichten van Frank Pollet*. Vijftig jaar poëzie publiceren zorgde voor 405 gedichten in een turf van 544 pagina’s.

*Frank Pollet is oud-leerling van het zesde leerjaar in de Lagere Oefenschool van de Normaalschool (schooljaar 1970-71), van de middelbare afdeling (Menswetenschappen) en van het regentaat waar hij in 1980 het diploma behaalde van regent Nederlands, Engels, geschiedenis.

Lees meer over Frank Pollet op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Leo August De Bock* lanceert ‘Otheo Radio’. Je kan nu luisteren naar twee nieuwe podcastreeksen van zijn hand. Daarnaast belooft Leo ook een nieuwe videoreeks. Daarvoor trok De Bock naar bekende mensen met de vraag: ‘Wat is schoonheid?’

Vandaag kan je al luisteren naar de allereerste aflevering van ‘De biotoop’, een reeks waarin de gastheer je meeneemt naar een niet zo alledaagse plek om daar kennis te maken met wie er leeft of werkt. Als eerste komen we op die manier terecht in De Panne, meer bepaald in ‘Villa Rozerood’, een respijtplek voor kinderen en jongeren met een zware handicap.

Villa Rozerood is het enige zogenaamde respijthuis in ons land. Een respijthuis is er voor ouders met een zwaar ziek kind. De zorg om hun kind eist hen helemaal op en dwingt hen tot verregaande keuzes zoals het opgeven van een job. Niet zelden geraken ze sociaal geïsoleerd. Villa Rozerood gunt hen een volledig ontzorgde vakantie, mét hun kind, met de boers en zussen, met grootouders, mantelzorgers. In Villa Rozerood wint het leven, ook al is er verlies in dat leven. 

Deze aangrijpende podcast houdt een boodschap in aan een samenleving die traagheid wantrouwt en moeilijke nabijheid schuwt. Ze is een eerbetoon aan wie, uitgedaagd door het lot, het leven toch en zelfs voluit omarmt.

De eerste podcast ‘Villarozerood: hoor wat wij zeggen’ kun je beluisteren via volgende link: De biotoop - Villa Rozerood: 'Hoor wat wij zeggen' [Otheo Radio] | Otheo

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979). 

-0-