Luc De Smet schenkt twee aquarellen aan Erfgoedbibliotheek Ninove

Luc De Smet uit Meerbeke, geënthousiasmeerd over de werking van de Erfgoedbibliotheek Ninove, beloofde onlangs de bibliotheek één van zijn aquarellen. Twee weken later stapte Luc de leeszaal van her archief binnen om zich van zijn belofte te kwijten. De Erfgoedbibliotheek is op slag twee (!!) - mooie en fascinerende- creaties van eigen bodem rijker, de aquarellen met als onderwerp “Lieferinge” zijn echte pareltjes!

Bij de schildertechniek van het aquarelleren, wordt met wateroplosbare verf op speciaal dik aquarelpapier geschilderd. Karakteristiek voor de zuivere aquareltechniek is dat het kleurende pigment in een niet-gesloten laag wordt aangebracht, zodat het papier erdoorheen schemert. Ook wordt er geen dekkende verf (gouache) gebruikt, in het bijzonder geen dekkend wit. Het wit in een aquarel is altijd afkomstig van het papier!

luc de smet ninoveLuc De Smet bij zijn aquarel 'Lieferinge'.Luc De Smet beheerst de aquareltechniek perfect. Dat is de verdienste van de betreurde Rufijn De Decker (1949-2018), kunstenaar en volkstroubadour, bij wie hij ooit zeven jaar les volgde aan de academie voor beeldende kunst.

De naam “De Decker”, door elke Ninovieter gekend, prikkelt de memorie van aquarellist en verteller Luc De Smet en alras vertelt hij een sappige anekdote over Luc De Decker (1907-1982, oom van Rufijn).

Luc De Smet, student aan de Bisschoppelijke Normaalschool (1956-1960, gediplomeerd als onderwijzer in 1960) krijgt er een taak van tekenleraar Frans Bosschaert over “een bekende schilder”. Luc kiest vanzelfsprekend een Ninovieter: Luc De Decker, veelzijdig kunstenaar, berucht om zijn portretten die met rake en snedige toetsen en typische details het innerlijke van de persoon weergeven, beroemd om zijn ontelbare landschappen, bloemstukken, interieurs en marines die de volheid van het leven uitstralen, een feest van kleur en licht. Een veel bevraagd en commercieel goed in de markt liggend penseel-en-canvas-kunstenaar.

Maar de leraar-opdrachtgever van het opstelwerk, Frans Bosschaert, weet niet wie Luc De Decker is! Hij foetert en vaart uit tegen zijn student Luc De Smet.

Ten bewijze van zijn oprechtheid, zijn goede bedoelingen en mogelijks ook van zijn kennis van bekende schilders, tovert Luc De Smet dan maar gauw een bankbiljet van 20 Belgische Frank (1964, type 'atomium') uit zijn portefeuille en toont de leraar dat de illustratie op het bankbiljet wel degelijk van ene obscure (?) Luc De Decker is. De leraar: op slag tevreden met het ingediende werk.

Luc De Smet ontving in 1998 de Persprijs in het kader van de Prijs Plastische Kunsten.

Luc cumuleert aquarelleerverenigingvoorzitterschappen: hij neemt de leiding in de dans der penselen zowel in 'Aquarel Ninove' als in de 'Vrije Aquarellisten Kring' (VAK), waarvan hij trouwens medestichter is, waarvan de leden verspreid zijn over gans Vlaanderen. 

De leden van de Erfgoedbibliotheek hoeven nu de geschenken alleen nog maar in te lijsten.