Norma-nieuws 13 augustus 2024

- Beiaardier Jos D’hollander* en Margueritte t’Jampens vierden in Temse hun diamanten huwelijksjubileum. In 1964 stapten ze in het huwelijksbootje. Bij deze gelegenheid werden ze in de bloemetjes gezet door eerste schepen Lieve Truyman.

*Jos D’hollander werd als koster-organist gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1952.

Lees meer over Jos D’hollander op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 in Sint-Gillis-Waas staat Hans Burm* op de kiezerslijst van N-VA op de 25e plaats.

*Hans Burm behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1987

- Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 in Sint-Niklaas staat Paul De Meester* op de 34e plaats op de kiezerslijst van Groen.

*Paul De Meester behaalde zijn onderwijzersdiploma aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1975.

- Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 in Moerzeke-Hamme staat Patrick De Smedt* op de kiezerslijst van N-VA.

*Patrick De Smet behaalde zijn humanioradiploma aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982

-0-

- Op 29 augustus 2024 viert oud-lerares Paule Bosch haar tachtigste verjaardag. Ze begon haar onderwijscarrière aan Onze Lieve-Vrouw Presentatie Sint-Niklaas in 1966. In 1972 gaf ze ook een gedeelte van de cursus Engels in het regentaat van de Bisschoppelijke Normaalschool, afdeling Frans-Geschiedenis. Na de fusie tussen de Bisschoppelijke Normaalschool en Onze-Lieve-Vrouw Presentatie in 1987 werd ze lerares Nederlands in de onderwijzersopleiding aan de BNS - OLVP te Sint-Niklaas.

Lees nog meer over Paule Bosch op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2024’.

Wil je Paule Bosch feliciteren met haar 80e verjaardag, stuur dan je gelukwensen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle wensen van 'Norma-Klasgenoten' worden gezamenlijk doorgestuurd naar de jarige op haar verjaardag.

-0-

- Op 1 september 2024 viert oud-lerares Lutgart Blommaert haar tachtigste verjaardag. Ze studeerde af aan de Katholieke Universiteit van Leuven als Licentiate Pedagogische en Psychologische Wetenschappen in 1966. In 1972 werd ze pedagoge aan de Normaalschool Onze-Lieve Vrouw Presentatie Sint-Niklaas. Na de fusie tussen de Bisschoppelijke Normaalschool en Onze-Lieve-Vrouw Presentatie werd ze klastitularis van één van de klasgroepen van de onderwijzersopleiding. Ze gaf pedagogie en didactische vorming in de drie jaren van de opleiding en deed praktijk- en stagebegeleiding.

Na de omvorming tot Hogeschool KaHo Sint-Lieven in 1995 bleef ze een sterk geëngageerde lerares. Op 1 oktober 2000 ging ze met pensioen.

Lees nog meer over Lutgart Blommaert op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2024’.

Wil je Lutgart Blommaert feliciteren met haar 80e verjaardag, stuur dan je gelukwensen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle wensen van 'Norma-Klasgenoten' worden gezamenlijk doorgestuurd naar de jarige op haar verjaardag.

-0-

- De parochiegemeenschap van Tereken Sint-Niklaas organiseert op 16 augustus 2024 een landschapswandeling van zo’n 6 km. Danny De Rauw* begeleidt deze wandeling. Het vertrek is om 14.00 uur stipt aan het station van Sinaai.

*Oud-oefenschoolonderwijzer *Danny De Rauw behaalde zijn onderwijzersdiploma aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1972.

-0-

- Op 9 augustus 2024 werd in Bornem de 55e editie van de 100 km Dodentocht door Klein-Brabant georganiseerd. Dertienduizend wandelaars namen deel, waaronder Ivo De Block* die al 33 keer met succes deelnam aan deze tocht.

Lees meer over zijn tocht op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2024’.

Oud-leraar Plastische Opvoeding Luc De Rijck was, samen met enkele jongeren van het Bornemse Jeugdhuis 'Kadee', de bedenker en groot bezieler van de 'Dodentocht' in Bornem, ontstaan in 1970. 'Vadertje Dodentocht' werd Luc genoemd. 

*Ivo De Block is oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool (wijk- en hoofdschool - 1977-1983) en van de Humaniora economie in de Normaalschool (1983-1989).

-0-

- Tommy Vaerewijck* en schrijfster Ilyo Hansen, uitbaters van de boekenwinkel ’t Oneindige Verhaal in de Stationsstraat te Sint-Niklaas vierden op 1 augustus 2024 het vijfjarig bestaan van hun zaak.

*Tommy Vaerewijck deed zijn lagere humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Tommy is ook zaakvoerder van huwelijksfotografie ‘De Trouwerij’.

-0-

- Ter gelegenheid van het Ambachtelijk Weekend op 17 en 18 augustus 2024 stelt Gilbert Cornelis* zijn Atelier & Beeldentuin open voor het publiek, zaterdag van 12 tot 18 uur en zondag van 10 tot 18 uur, Pastoor Steenssensstraat 16 te Beveren-Waas.

Shufen Yan, docent portretkunst, toont hoe zij een portret maakt in klei (naar levend model) van een meisje van 16 jaar.

Gilbert Cornelis beeldhouwt een fragment van een vrouwelijk figuur in Carrara marmer, een demonstratie van kappen in natuursteen met handbeitels en pneumatisch gereedschap.

Tevens kan je in zijn beeldentuin enkele van zijn vroegste beelden tot de meest recente werken bekijken.

*Gilbert Cornelis werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1962.

Lees meer over Gilbert Cornelis op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 22 juli 2024 overleed in het woonzorgcentrum ‘Populierenhof te Nieuwkerken-Waas José Frencken, de vader van Paul Frenken* en Marianne, Eric en Wim.

De uitvaartliturgie had plaats in de parochiekerk ‘Don Bosco’ te Sint-Niklaas op 27 juli 2024.

*Paul Frencken was vanaf 1985 klastitularis aan de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool van de Normaalschool en later, in 1998, na de fusie, leerkracht aan de Lagere School O.L.Vrouw Presentatie Sint-Niklaas.

-0-

- In het kader van ‘Orgelmuziek na de noen’ speelt Jo Van Eetvelde* in de abdij van Roosenberg om 16 uur op 15 augustus 2024 een gevarieerd programma. Hij speelt ook nog in de Onze Lieve Vrouwekerk te Daknam om 16 uur op 18 en 25 augustus 2024. Gratis toegang. Met duiding.

*Jo Van Eetvelde behaalde het diploma van koster-organist aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1953.

Lees meer over Jo Van Eetvelde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op de radiozender ‘Concertzender’ ( www.concertzender.nl ) kun je wekelijks in augustus een zomerprogramma beluisteren in de reeks ‘Vlaamse Meesters op de Bok’, programma’s over vermaarde Vlaamse dirigenten, samengesteld en gepresenteerd door Leo De Bock*. Op 7 augustus 2024 was ​Sigiswald Kuijken al aan de beurt. Op 14 augustus ​2024 volgt Philippe Herreweghe, op 21 augustus: 2024 René Jacobs (behalve dirigent ook een wereldvermaarde contratenor) en op 28 augustus 2024 Jos van Immerseel. De uitzendingen lopen telkens van 14 tot 16 uur.

Kun je op die momenten niet luisteren, geen probleem, de programma’s blijven beschikbaar op de website www.concertzender.nl.

In het najaar volgt een podcast met elk van deze dirigenten.

De ‘Concertzender’ is in Vlaanderen nog niet zo bekend. Toch zijn 15% van de luisteraars Vlamingen. Om de positie van de Concertzender in Vlaanderen/België te versterken is Leo De Bock aangetrokken. Naast ‘klassiek´ heeft de zender ook een volwaardig aanbod wereldmuziek, jazz, cross-over, hedendaags, …

Na deze reeks heeft Leo nog andere plannen op de Concertzender. We volgen het op…

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979). 

Lees meer over Leo August De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-