'Constance Teichmann': nieuw boek van Karl Scheerlinck

Op 16 juni 2024 verschijnt bij uitgeverij Luster het boek 'Constance Teichmann' (1824-1896) van de auteurs Helga Van Beeck, Rita Vanderheyden en Karl Scheerlinck. Deze nieuwe biografie biedt een bevoorrechte inkijk in het leven van een opmerkelijke vrouw in het Antwerpen van de 19e eeuw.

boek ConstanceTeichmannVandaag lijkt Constance Teichmann bijna vergeten, maar ooit was deze intrigerende vrouw alom gekend als 'de goede engel van Antwerpen'. In dit nieuwe boek ontpopt ze zich ook als een van de interessantst mogelijke gidsen door het Antwerpen van de 19de eeuw. 

Als gouverneursdochter bewoog Constance zich voortdurend in gegoede kringen, en als sublieme sopraan genoot ze intens van de podia van luisterrijke concertzalen en het applaus van de haute bourgeoisie. Zo ontmoette ze de grootste componisten van haar tijd en had ze een persoonlijke band met onder andere Peter Benoit en Edgar Tinel.

Tegelijk ontfermde Constance zich over de allerarmsten. Ze was niet alleen de bezielster en bestuurster van verschillende kindergasthuizen en liefdadigheidsinstellingen maar voelde zich ook niet te beroerd om tijdens de cholera-epidemieën eigenhandig patiënten te verzorgen. 

Dit nieuwe boek belicht al die facetten uit het leven van Constance Teichmann, aan de hand van chronologische en thematische hoofdstukken die telkens aan locatie in de stad zijn verbonden - 15 verschillende locaties in totaal. Zo volgt de lezer Constance door de oude Scheldestad, van de nog open Sint-Jansvliet waar ze werd geboren, tot het lusthovenrijke buitengebied rond de Markgravelei, waar haar familie en aangetrouwde familie Belpaire verschillende huizen bezat.  

De auteurs - Helga Van Beeck, Rita Vanderheyden en Karl Scheerlinck - zijn aan de slag gegaan met veel nieuwe gegevens en beelden uit primaire bronnen (o.a. dagboeken van Constance), uit het recent verworven (2019) familie-archief.

Op die manier zijn ze erin geslaagd om een zo volledig en genuanceerd mogelijk beeld van Constance Teichmann te schetsen. In deze nieuwe biografie, die leest als een roman, leren we een devote diva kennen, die zich heen en weer geslingerd voelde tussen een diep geloof waarin zorg centraal stond, en een hartstochtelijke artistieke roeping als zangeres, dirigente, pianiste en organiste. 

Het boek heeft 208 pagina's en kost € 29,95

De feestelijke boeklancering heeft plaats op 16 juni 2024 om 15 uur op Constantia Teichmanplaats te Antwerpen.

Karl Scheerlinck behaalde het diploma regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982

Lees meer over Karl Scheerlinck: klik hier.